Benissa

Benissa

Dingen te doen - algemeen

De naam Benissa vindt zijn oorsprong in de Arabische taal, ‘Ben Isa’ betekent ‘zonen van Isa’. Zoals de namen van veel dorpen in deze streek met ‘Beni’ beginnen, denk aan Benidorm, Benitachell, Benidoleig, Benigemabla etcetera. Hiermee wordt duidelijk dat de Moorse invloed goed zichtbaar is in deze regio. In 1609 zijn de Moren uit dit gebied verdreven en werd het daarna herbevolkt door de Christenen uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragón.

Het gemeentehuis van Benissa is in 1790 gebouwd als ziekenhuis voor de armen en de zieken. In het jaar 1981 is het heropend als gemeentehuis nadat het een complete renovatie had ondergaan.

Placeta de l’Església Vella Dit plein is één van de mooiste plekken van het dorp Benissa en ligt om de hoek van het gemeentehuis. Op deze plaats stond de ´Iglesia-Fortaleza de San Pedro’, gebouwd in de 16e eeuw tussen 1550 en 1570. Deze kerk deed tevens dienst als fort, als verdedigingsmechanisme tegen de aanvallen van piraten die in deze periode veel voorkomend waren aan de Middellandse zeekust. Het was een indrukwekkend gebouw, op een tegel op het plein is een afbeelding van de kerk te zien. Na de opening van de ‘Puríssima Xiqueta’ kerk in 1929 werd dit gebouw minder gebruikt en raakte het in verval en is het uiteindelijk gesloopt in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Heden ten dage is het een mooi, gezellig plein waar de Beniseros samenkomen en waar er culturele activiteiten plaatsvinden.

Puríssima Xiqueta is de ´patrona´ van Benissa geworden nadat twee pelgrims, na een nacht bij mensen te hebben gelogeerd, een beeldje van deze persoon als blijk van dank gaven aan hun gastheren en gastvrouwen. Vanaf dit moment gebeurden er een aantal wonderen in het dorp en zodoende is Puríssima Xiqueta de beschermheilige van het dorp geworden.

Unfortunately there are no accommodations at this location at the moment.